Ce este parodontoza?
Parodontoza reprezintă inflamarea parodonțiului, țesutul care susține și fixează dinții în osul maxilarului. La nivelul gingiilor apar inflamații și infecții, în cazuri avansate chiar pungi de puroi, care distrug țesutul moale și afectează structura osoasă, astfel încât dinții încep să prezinte mobilitate, extractia fiind singura solutie.
Aceasta este o infecție cronică, bacteriană care afectează gingiile și osul în care este fixat dintele. Boala parodontala poate afecta unul sau mai mulți dinți. Punctul de plecare il reprezintă placa bacteriană de pe suprafața dintelui. Acumularea de placă bacteriană datorată unei igiene necorespunzatoare duce rapid la prima formă de afectare a parodonțiului marginal (țesutul de susținere al dintelui) – gingivita. În forma cea mai ușoară a bolii parodontale, gingivita, gingiile se înroșesc, se umflă și sângereaza ușor.
Boala are în general o evoluție cronică dar este agravată de tutun, consumul de alcool, tartru dentar, igienă bucală defectuoasă, lucrări protetice defectuoase.
Simptomele incipiente includ mâncărime gingivală, retracție gingivală, senzații de disconfort gingival, sângerare gingivală, infecții și abcese paradontale, miros neplăcut al gurii.
De cele mai multe ori debutul parodontozei nici macar nu este sesizat, deoarece nu apar dureri sau stari de disconfort. Primele semne (sangerarea gingivala, inflamarea gingiilor, dureri usoare) sunt adesea ignorate, in loc sa fie un semnal de alarma. Din acest motiv, parodontoza este cunoscuta si sub numele de boala dintilor frumosi. Cu toate acestea, daca parodontoza este tratata din timp si este mentinuta o igiena orala adecvata, deteriorarea poate fi oprita.
Oamenii sanatosi au in gura in jur de 700-800 de tipuri diferite de bacterii, cele mai multe dintre ele fiind inofensive. Totusi, in lipsa unei igiene orale periodice, bacteriile se inmultesc si se acumuleaza pe dinti, devenind periculoase pentru sanatatea orala. Placa dentara se formeaza atunci cand amidonul si zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile din cavitatea bucala. Periajul dentar de doua ori pe zi si folosirea atei dentare contribuie la indepartarea placii bacteriene, insa in momentul in care apare tartrul este nevoie de detartraj profesional realizat in cabinetul stomatologic. La asta de adauga si controlul de 2 ori pe an la medical stomatolog obligatoriu.
La baza aparitiei bolii parodontale mai stau si factorii genetici (aproximativ 30% dintre cei care dezvolta aceasta boala o au in istoricul medical al familiei), factorii endocrini, diverse boli profesionale, obiceiuri nocive si un stil alimentar care include consumul frecvent de alimente nesanatoase.
Cum se tratează?
Tratamentul parodontal urmărște, în primul rând, îndepartarea cauzei principale de producere a bolii care este placa bacteriană și a țesutului de granulație acumulat la nivelul rădăcinii, printr-o manoperă minim invazivă, pentru pacient, detartrajul. Urmează periajul profesional, atunci când este cazul, chiuretajul țesutului de granulație, tratamentul gingiilor cu antibiotice si antiinflamatorii si tratament cu laser diode.
Tratamentul parodontozei cu laser dioda
Este minim invaziv si non-chirurgical ,elimina bacteriile mai eficient (decontamineaza), nu este dureros,foarte precis, sangerarea este minima, fara cicatrici, refacerea partiala a osului si reatasarea gingiei la dinte
Spre deosebire de metoda clasica chirurgicala, ce implica taierea gingiilor cu bisturiul si, in cazul laserului lucrurile sunt mult mai simple: printr-o fibra foarte subtire pozitionata la capat se transmite un fascicul laser (energie luminoasa) la o anumita putere si intensitate setata de catre personalul calificat.
Fasciculul laser are o anumita lungime de unda stabilita de producator, special pentru a putea fi absorbit in melanina si hemoglobina si a distruge bacteriile responsabile de boala parodontala, ceea ce tratamentul chirurgical nu reuseste.
Disconfortul intraoperator este minim sau inexistent. Dupa ce sedinta de tratament cu laser se finalizeaza si parasiti cabinetul, puteti relua instant activitatile zilnice.Datorita faptului ca fibra laser este foarte subtire, ea poate patrunde usor in toate santurile gingivale, actionand acolo unde este nevoie.
Vindecarea in urma unui tratament laser se produce fara cicatrici.
Gingia se reataseaza la dinte, urmare a decontaminarii si chiuretajului, iar datorita efectului de biostimulare, mecanismele de regenerare sunt repuse in functiune, celulele osoase reincep sa produca os.
Dupa tratamentul laser este foarte important sa se respecte o serie de reguli.
Imediat după tratament, igiena orală trebuie făcută cu rigurozitate. Efectul benefic al laserului poate fi in totalitate ruinat de felul in care va ingrijiti dantura imediat dupa. Iată câteva sfaturi pentru ritualul de igienizare a cavităţii bucale după tratamentul parodontal cu laser:
- Periajul dentar va trebui făcut cu o periuţă cu peri moi.
- Aţă dentară trebuie folosită, dar cu atenţie, pentru a nu leza gingia.
- Apa de gură şi gelurile antiseptice trebuie să facă parte din rutina zilnică de igienizare.
Trebuie evitate alimentele condimentate, care ar putea irita ţesutul în curs de vindecare. Eficienţa tratamentului parodontal cu laser se manifestă în special în formele incipiente şi moderate ale bolii, când putem spera la vindecare. În formele severe, avansate, tratamentul cu laser duce la o îmbunătăţire a sănătăţii parodontale şi la o reducere semnificativă a ritmului de evoluţie a bolii.
Ce nu se stie despre parodontoză?
Parodontoza este una dintre cele mai grave afecțiuni stomatologice, a cărei evoluție conduce la mobilitatea și pierderea dinților de pe arcadele dentare, uneori, chiar la vârste tinere
O serie de perceptii deformate asupra problemei creeaza un alt impediment in depistarea si tatarea timpurie a parodontozei: o conceptie larg raspandita este de pilda aceea ca parodontoza este o boala a batranilor; Putini stiu insa ca bolile parodontale se pot instala chiar de la varsta adolescentei.
Complicații
Studii recente au demonstrat legatura existenta intre boala parodontala si afectiuni sistemice grave. Potrivit sepecialistilor, infectie bacteriana declansata de boala parodontala poate patrunde in sange, prin intermediul fluxului sanguin, si poate fi un factor declansator pentru numeroase complicatii:
- Afectiuni cardiovasculare
- Accident vascular cerebral
- Diabet
- Probleme respiratorii
- Pentru femeile insarcinate care sufera de afectiuni ale gingiilor (parodontoza) exista riscul de a naste mai devreme sau ca bebelusul sa fie sub greutate