Odontoterapie (Cariologie)

Ce este odontoterapia?

Odontoterapia restauratoare este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea cariilor dentare, dar și cu refacerea dinților afectați de traumatisme. Caria dentară este cea mai răspândită boală cronică din lume, fiind considerată o problemă majoră de sănătate publică globală, alaturi de bolile cardiovasculare si cancer.

Primul semn al apariției cariei dentare este schimbarea culorii smalțului  sau a texturii acestuia. Acestea sunt semnele clare ale debutului bolii. O reacție dureroasă, în special la dulce, rece și fierbinte, sau dureri spontane pot fi de asemenea rezultatul cariilor dentare. Respirația urât mirositoare este un alt simptom care însoțește caria dentară. în apariția cariilor se adaugă și alți factori precum bacteriile care există în mod natural în cavitatea bucală, tipul de aciditate din salivă, resturi alimentare, consumul regulat de zaharuri, predispoziția genetică, aciditatea gastrică ridicată etc.

Caria dentară este un process cronic, o leziune distructivă a ţesutului dentar. În fazele incipiente ea nu poate fi observată decât de medicul stomatolog, sau la examinări complementare.

În momentul în care leziunea carioasă e observată de pacient, caria este deja mult avansată. Din această cauză sunt necesare controale stomatologice periodice la 6 luni şi efectuarea radiografiilor pentru detectarea cariilor incipiente.

Obturația fizionomică reprezintă cea mai comună metodă de reabilitare a unui dinte cariat. Medicul stomatolog va curăța zona unde s-a instalat caria prin înlăturarea țesuturilor afectate și va umple spațiul cu un compozit biocompatibil, care va reda funcționalitatea dintelui.

În cazul reabilitărilor orale pe dinții frontali, pentru a păstra estetica zâmbetului, compozitul va avea o culoare apropiată de cea a dintelui natural.

În funcţie de evoluţie, ele pot fi superficiale, medii şi profunde şi se pot întinde pe una sau mai multe suprafeţe ale dintelui, aceste criterii fiind folosite în clasificarea de specialitate.

Netratate la timp acestea pot duce la afecţiuni pulpare şi poate chiar la pierderea dintelui. Tratamentul poate fi minim invaziv în fazele incipiente până la metode laborioase de conservare

Share the Post:

Articole Relevante

Implantologie

Laser biolase epic x Este singurul laser BIOLASE dezvoltat exclusiv pentru stomatologie. Cu o lungime de unda de 940nm este mai bine absorbit de hemoglobina

Citește mai mult »

Profilaxie

Ce este profilaxia? Profilaxia dentară include o serie de proceduri stomatologice care se fac pentru a preveni apariția problemelor stomatologice cum ar fi: Detartraj cu

Citește mai mult »

Protetică

Ce este protetica? Protetica reprezintă o specialitate ce tratează metodele de restaurare morfo-funcțională și estetică a aparatului dento-maxilar cu ajutorul unor proteze biocompatibile. Protetica este

Citește mai mult »

Fă o programare!